בדיקות קרקע לפני הבנייה או השיפוץ

לייעוץ ללא התחייבות השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם!

בנייה של בית חדש או שיפוץ מהיסוד של מבנים קיימים זה לא עניין של מה בכך. לפני שיוצאים לדרך יש צורך בלא מעט היתרים ובדיקות ואחד הדברים החשובים שצריך לדאוג להם הוא בדיקות הקרקע. אם גם אתם מתכננים בקרוב או אפילו בעתיד הרחוק שיפוץ או בנייה, כדאי מאוד להכיר את הנושא הזה לעומק וממש עכשיו נסביר הכול. מהי בדיקת קרקע, מה בודקים, באילו מקרים צריך לעשות בדיקות כאלה ומה בדיוק אפשר לגלות? הינה כל מה שחשוב לדעת.

מהי בדיקת קרקע?

בדיקת קרקע היא למעשה שורה של בדיקות ומדגמים שעושים לקרקע מסוימת שעליה רוצים לבנות או לשפץ מבנים קיימים מהיסודות. המטרה של בדיקת הקרקע היא למאפשר למהנדס הבנייה להבין באיזה אופן יש להניח את היסודות וכיצד לחלק את חלוקת העומסים על האדמה. כמו כן הבדיקה מבטיחה שאין סכנה בחציבת יסודות בעומק האדמה ואם יש שכבות מסוימות שבהן אי אפשר יהיה לחצוב ולקבוע יסודות. את בדיקת הקרקע מבצעים מעוד מגוון סיבות שונות ופעמים רבות הבדיקה הזאת הכרחית ונדרשת על פי חוק בתהליך של הוצאת היתר בנייה. יחד עם זאת – גם במקרים שבהם אין חובה חוקית לבצע אותה, כדאי תמיד לעשות אותה כשמתעסקים ביסודות בבנייה או בשיפוץ.

מה בדיוק בודקים?

הבדיקות העיקריות הן בדיקות איכות הקרקע. הבדיקה מספרת לנו בצורה מדויקת על חוזק הקרקע, על הצפיפות שלה, על מידת החדירות למים ועוד. נוסף לכך בודקים בדרך כלל גם תכונות הנדסיות מתקדמות של הקרקע כמו פלסטיות הקרקע, התפיחה שלה, סטטיסטיקה של גודל הגרגרים באדמה ועוד.

נוסף לאלה, בהרבה מאוד מקרים בודקים את כושר החדירות של הקרקע למים ואת התגובה הפוטנציאלית לכמות מים גדולה. זה חשוב גם כדי לוודא שכמויות מים גדולות לא יגרמו לשינויים באדמה ולפגיעה ביסודות כתוצאה מכך וגם בהיבט של האינסטלציה ושל סילוק המים מהמבנה. אם תרצו ללמוד עוד על הנושא הזה, היכנסו למאמר אינסטלציה – כל מה שחשוב לדעת. לצד כל אלו חשוב לבדוק את הקרקע גם בהיבט הסביבתי. זיהומי קרקע הם דבר נפוץ ולפעמים מוצאים גזים מסוכנים או אדמה מזוהמת שמסכנים את מי שנמצא בהם.

מדוע חשוב לבצע בדיקת קרקע?

בבנייה של מבנה חדש או שיפוץ דירה או נכס מהיסוד עוסקים בעצם בהנחה או בשינוי של יסודות המבנה. אדמה זזה תמיד עם השנים וללא בדיקה מקיפה של הקרקע ותכנון מקדים, סביר שיהיו נזקים בעתיד למבנה כתוצאה מכך, מה שגם עלול להיגמר חלילה בנזקים ברכוש ובנפש. מעבר לכך, בדיקת הקרקע חשובה גם בהיבט הכלכלי והיא תאפשר למהנדס ליצור את הפתרון הטוב ביותר לבנייה או לשיפוץ מבחינת עלויות. בסופו של דבר ביצוע בדיקת קרקע מקצועית הוא דבר שמשרת את הדיירים של הבית וימנע בעתיד נזקים למבנה והפסדים כספיים או נזקים לדיירים עצמם.

אילו גורמים משפיעים על צפיפות הקרקע?

הגורמים העיקריים המשפיעים על צפיפות הקרקע הם:

 

  • תכולת מים: אדמה יבשה יותר ובעלת לחות נמוכה היא במרבית המקרים אדמה חזקה ועמידה יותר ללחצים ועומסים. מנגד, קרקע עשירה בלחות היא פגיעה הרבה יותר לעומסים ולמשקלים כבדים.
  • סוג הקרקע: חשוב להבין כי אדמה היא מושג רחב ויש מאות, אולי אפילו אלפי סוגי אדמה בעולם כולו, חלקים טבעיים וחלקם הן פרי מחשבתו של האדם. כך למשל האדמה בגליל שונה בהרכבה ובדחיסותה מאודמת הלס שבנגב. לכל סוג אדמה יש מידת צפיפות שייחודי רק לה.

מה אפשר לגלות בבדיקת קרקע?

בבדיקת קרקע מקיפה אפשר לגלות הרבה מאוד דברים מעניינים וחשובים. בראש ובראשונה עד כמה חזקה האדמה באופן כללי והאם בכלל אפשר לבנות עליה. כמו כן אפשר לגלות למשל אם בגובה מסוים מתחת לפני האדמה ישנה אדמת סחף ולא יהיה אפשר להניח יסודות מהנקודה הזאת. הדבר קריטי כשרוצים להקים למשל מבנה בגובה מסוים וזקוקים לתמיכה הנדסית מדויקת של יסודות מספיק ארוכים. באמצעות הבדיקות אפשר לגלות גם סכנות כמו זיהומי קרקע ואפשר גם תמיד לשלוח את הבדיקות לבחינה גאולוגית מקצועית ומלאה. בלא מעט מקרים הדברים שתגלו בבדיקת קרקע מקיפה יעזרו לכם לתכנן את הבנייה או את השיפוץ, לבחור את אנשי המקצוע שתצטרכו לשיפוץ הדירה ולהבין במדויק כמה כל זה אמור לעלות לכם.

חלוקה לשניים: עבודה בשטח ועבודה במעבדה

בדיקות הקרקע נעשות כמעט תמיד בגישה משולבת של בדיקה בשטח ובדיקה במעבדה. העבודה בשטח כוללת מקדח מיוחד שחודר לקרקע עד לעומק הרצוי וציוד טכנולוגי ייחודי שמספק בחינה ראשונית של הקרקע ונותן מידע חשוב על החוזק שלה. לאחר מכן נהוג לשלוח דגימות מכל שכבות האדמה בקידוח לבדיקות מעבדה קפדניות, שבהן אפשר לגלות דברים ספציפיים יותר וחשובים מאוד, בין אם פלסטיות הקרקע, בין אם מגלים גרגרי חול גדולים מדי שלא מאפשרים אחיזה טובה בקרקע או בין אם זה כל דבר אחר.

לסיכום

בדיקות קרקע לפני הבנייה או השיפוץ הן שלב קריטי וחיוני למדי ולא כדאי לוותר עליו כשמתעסקים ביסודות חדשים או משנים יסודות קיימים. אם גם אתם נמצאים לקראת שיפוץ או בנייה, חשוב שתבדקו היטב את הצורך שלכם בבדיקת קרקע מקיפה וכדאי בהחלט לגשת אל בעלי המקצוע המתאימים. אם אתם מחפשים עבודה מקיפה (שכוללת גם את בדיקות הקרקע, אבל גם כל שלב אחר עד לקבלת המפתח) והתקשרות מול גורם אחד – כדאי תמיד ללכת על קבלן מפתח מקצועי ומנוסה שיסגור את כל הפינות וידאג לבנייה משלב התכנון ועד לסופה.

בדיקות קרקע

שתפו:

צרו קשר

השאירו פרטים בסיסיים ואנו נשוב אליכם עם כל המידע

צרו איתנו קשר

השאירו פרטים בסיסיים ונציג מטעמינו יצור איתכם קשר