בניית שלד: על התהליך

לייעוץ ללא התחייבות השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם!

ממש כמו שלד גוף האדם, שלד המבנה הוא למעשה הבסיס שמחזיק את כל המבנה השלם. אם אתם עומדים ליזום פרויקט חדש ונמצאים רגע לפני שלב בניית השלד, הגעתם למקום הנכון. במאמר הבא נסביר מה כולל תהליך בניית שלד, מה החשיבות של השלד עבור הפרויקט כולו ומה חשוב לדעת במהלך העבודה.

מה כולל תהליך  מבנה?

בניית שלד מבנה הוא תהליך מורכב ביותר הכולל כמה שלבים, שעליהם נפרט בהמשך המאמר. בין השאר, אנחנו מדברים על בניית המתווה של היסודות, ביסוס הכלונסאות, יציקת בטון רזה, הקמת קורות, יציקות בטון על הקורות ובניית מעטפת הבית. בהמשך נפרט על כל שלב ושלב ונסביר מה ההשפעה שלו על השלד עצמו ובתוך כך גם על בניית הפרויקט כולו.

חשיבות עבודת בניית שלד

השלד הוא למעשה הלב של המבנה, והוא זה שאחראי על היציבות שלו ועל ההתמודדות שלו עם רעידות אדמה או כל אסון אחר שיכול לאיים על היציבות שלו. לכן, יש חשיבות מכרעת לתכנון הנכון של השלד, אותו צריך לבצע איש מקצוע שנקרא מהנדס קונסטרוקציה. מהנדס הקונסטרוקציה אמון על בניית תכנית שלד שצריכה להכיל את כל האלמנטים של התכנון, החל משלב החפירות ליסודות ועד לשלב הבלוקים שסוגרים את המבנה.

בתוך כך, תכנון ובנייה נכונים של השלד משפיעים באופן ישיר על שלבי הבנייה הבאים, לטוב ולרע. אם השלד לא ייבנה על פי התקנים ולא יהיה יציב, הוא פשוט לא יהיה בטיחותי למגורים ולא יקבל את האישורים לאכלוס. זו בדיוק הסיבה שבגינה יש חשיבות מכרעת לבחירת קבלן השלד.

סוגי בניה

בניה קונבנציונלית

בנייה קונבנציונאלית היא השיטה הנפוצה כיום בישראל, היא נחשבת לזולה יותר וקבלי הבנייה בארץ בקיאים ומנוסים בה מאד. הבנייה הקונבנציונלית מתבססת על בטון מזוין שממנו מורכב השלד, תוך שילוב של פלדה עוצמתית. ברוב המקרים קירות המבנה יהיו עשויים מבלוקים ורצפת הבטון תהיה תלויה בין קורות המבנה.

בנייה מתקדמת

בנייה מתקדמת היא שיטה שזונחת למעשה את השימוש בשלד מבטון ומבצעת בשלד פלדה או ניצבים מעץ. שלד הפלדה מחזיק את הגג, בשילוב עם בטון. כך נהנים למעשה משני העולמות, ולא פחות חשוב מזה, הבנייה עצמה היא מהירה, קלה וידידותית לסביבה. על השלד ניתן להרכיב בקלות את הגג, קירות החוץ, הרצפות, ועוד. היתרון המרכזי של השיטה בא לידי ביטוי בבידוד התרמי האיכותי ביותר שיש, מה שמסייע להפחית את השימוש באנרגיה על חימום או קירור הבית.

שלבי בניית השלד

מתווה יסודות

מתווה היסודות הוא השלב שבו מסמנים על הקרקע את המקומות שבהם מבססים את היסודות. במהלך קביעת מתווה היסודות, יש להניח מסגרת היקפית מעץ המוגבה מעט מעל פני הקרקע, שעליה מסומנים המקומות המדויקים של היסודות. מדובר בעבודה מורכבת מאד שצריכה להתבצע אך ורק על ידי מודד מוסמך.

ביסוס היסודות

בתום שלב מתווה היסודות יש לייצר את היסודות של השלד. בשלב הראשון יש לייצר את הכלונסאות, שהן למעשה מוטות ברזל המחוברים זה לזה באמצעות ריתוך, שנראים מעט כמו כלוב מברזל. לאחר מכן, קודחים את הכלונסאות על פי מתווה היסודות שעליו הרחבנו בסעיף הקודם. קידוח הכלונסאות היא עבודה מורכבת מאד שמתבצעת באמצעות ציוד מתקדם וכבד, הקידוח חייב להיות מדויק הן מבחינת הזווית, הקוטר והעומק. בתום שלב הקידוח מחדירים את הכלונסאות ויוצקים עליהן בטון, וכך יוצרים את היסודות.

בטון כשכבת בסיס המבנה

שלב זה נקרא גם שלב הבטון הרזה, שבמהלכו יוצקים את הבסיס של רצפת המבנה ופורסים יריעות איטום, שיגנו על המבנה מפני חדירה של מים. הבטון הרזה הוא בטון דליל שלא אמור להיות חזק ועוצמתי כמו הבטון המזוין, אלא לשמש כבסיס מפריד בין האדמה למבנה עצמו.

קורות הקשר

כשמן כן הן, תפקידן של קורות הקשר הוא לחבר בין יסודות הבית וליצור מכלול אחד ויציב. המטרה המרכזית של הקורות הללו היא למנוע תזוזה של אחד מיסודות המבנה באופן כזה שיסכן את היציבות שלו.

יציקות בטון

שלב יציקת הבטון הוא שלב מרכזי מאד בפרויקט, ובמהלכו יוצקים בטון לרצפה של המרתף ולתקרה שלו, יוצקים את רצפת המבנה, את התקרה של קומת הקרקע והגג. יוצרים תבניות מעץ שבתוכן יוצקים את הבטון, תהליך מורכב מאד שאורך מספר ימים.

חשוב לציין – בתום שלב היציקה אתם חייבים להזמין שוב את המודד כדי לוודא שהעבודה אכן בוצעה בגבולות הנכונים. את האישור שלו אתם תצטרכו להציג כשתבקשו להוציא טופס 4 למבנה.

מעטפת המבנה

זה השלב שבו בונים את הקירות החיצוניים ולמעשה מעניקים לו את קווי המתאר שיאפיינו אותו. את הקירות ההיקפים ניתן לבנות באמצעות בלוקים או ביציקה של קירות בטון הלכה למעשה. שלב זה נחשב לארוך במיוחד, כ-10 ימים לקומה אחת ואף יותר מזה.

חלוקת חלל פנים

זה השלב שבו מבצעים את חלוקת הפנים של החלל, זה נקרא גם שלב מחיצות הפנים. בכל הליך בניית בית מחלקים את הבית לחדרים על פי תכנית הדירה באמצעות קירות פנים. את קירות הפנים בונים באמצעות בלוקים או יציקות בטון. גם במקרה הנוכחי מדובר בשלב שלוקח הרבה זמן, כ-10 ימים עבור כל קומה. בתום שלב חלוקת החלל ניתן להתפנות לעבודות תשתית, טיח, צבע ועוד.

שלב הפיתוח

בשלב הפיתוח מבצעים עבודות שלא קשורות לשלד עצמו, אלא לסביבה ההיקפית שלו. בין השאר אנחנו מדברים על עבודות כגון שבילי גישה, חניה, גינה ועוד. גם שלב זה נחשב לארוך והוא עשוי להימשך כשבועיים, תלוי כמובן בהיקף של הפיתוח.

מה חשוב לדעת בזמן בניית שלד?

ודאו שהמודד מוסמך

חשוב לציין שהמודד שמסמן את המתווה בשלב היסודות עבור הקבלן המבצע הוא מודד מוסמך. בשום פנים ואופן אסור להשאיר את העבודה הזו לקבלן המבצע, זה לא תפקידו ולא באחריותו.

ודאו שמהנדס הבניין מעורב

לפני שאתם מיישמים את היציקה הראשונה של השלד, אנחנו ממליצים לכם לוודא כי מהנדס הבניין מעורב כל הזמן. הוא זה שצריך לאשר לכם את תחילת הבנייה והוא זה שצריך לפקח אליה, ודאו שזה קורה.

בצעו בדיקת עמידות לבטון

כשיוצקים את היציקה הראשונה, חייבים לשלוח את הבטון לבדיקת עמידות במעבדה. במסגרת הבדיקה אתם צריכים לקבל אישור לכך שהבטון שאתם משתמשים בו עבור היציקות הוא חזק ועמיד.

מי אחראי על בניית שלד?

בניית שלד היא עבודה שדורשת התמחות ספציפית, ולכן מי שמבצע עבודות בניית שלד הוא קבלן השלד, שהוא גם ימונה למנהל הפרויקט הזה באופן רשמי. הפיקוח על שלב בניית השלד צריך להתבצע על ידי מהנדס בניין קונסטרוקטור, שהוא הדמות היחידה שרשאית לאשר את התכנית של השלד ואת השלד עצמו. מכיוון שבנית שלד מתבצעת כחלק מפרויקט בנייה רחב, אנחנו ממליצים לכם לשכור את שירותיו של קבלן ביצוע כללי שישכור עבורכם את אנשי המקצוע שצריכים לבצע את העבודה וילווה אותה.

בחירת קבלן שלד

בקשו המלצות וחוות דעת

זה לא משנה אם מדובר בקבלן שלד, קבלן בנייה או כל בעל מקצוע אחר. הדבר הראשון שאתם צריכים לעשות זה לבדוק האם הקבלן שאתם מעוניינים לסגור איתו הוא אמין ומקצועי. המטרה שלכם היא אחת: לדעת שאתם לוקחים קבלן שלד שיעמוד בזמנים שהוא סגר אתכם, יבצע את העבודה על הצד המקצועי ביותר ויגבה עבורה מחיר הוגן שלא חורג מהמחירון המומלץ לצרכן.

בדקו עבודות קודמות

בסופו של דבר אין כמו מראה עיניים כדי ללמוד משהו על המקצועיות של קבלן השלד. לכן, אנחנו ממליצים לכם ליצור קשר עם לקוחות קודמים של אותו קבלן וללכת ולראות עבודות. זו בדיוק ההזדמנות שלכם לשאול את הלקוחות הללו את כל השאלות על קבלן השלד.

בחרו קבלן שלד מנוסה

בניית שלד היא עבודה מורכבת מאד שמשפיעה באופן משמעותי על המשך הפרויקט והצלחתו. לכן, אנחנו ממליצים לכם לבחור בקבלן שלד מנוסה, כזה שיש לו כבר מספיק שנות עבודה בתחום והוא לא מתגלח על חשבונכם.

קבלו כמה הצעות מחיר

לפני שאתם ממהרים לסגור עם קבלן השלד, בדקו מה המחירים המקובלים בתחום. רק לאחר מכן, צרו קשר עם כמה קבלני שלד ודרשו מהם הצעת מחיר. בחרו בקבלן השלד שמספק לכם את הצעת המחיר הכי מסודרת, משתלמת ותואמת את טווח המחירים התואם את העבודה.

לסיכום

אין ספק שתהליך בניית שלד הוא תהליך מורכב מאד בעל חשיבות מכרעת בכל הקשור לבניית הפרויקט בהצלחה. למדנו מה זה שלד, מה השלבים להקמתו, מה חשוב לבדוק בזמן העבודה, אילו גורמים מקצועיים אחראיים על התהליך ואיך בוחרים קבלן שלד מקצועי ואמין, וכל אלו יעזרו לכם לבחור את אנשי המקצוע בחוכמה – ולצאת לדרך עם הפרויקט שלכם. בהצלחה!

בניית שלד עם סולמות עבודה

שתפו:

צרו קשר

השאירו פרטים בסיסיים ואנו נשוב אליכם עם כל המידע

צרו איתנו קשר

השאירו פרטים בסיסיים ונציג מטעמינו יצור איתכם קשר