בחירת קבלן הבניין היא אחד השלבים הראשונים שיש לבצע לאחר קניית מגרש ולפני תחילת העבודות להקמת בית. קבלן הבניין הוא מונח שמקובל גם בתחום בניית בתים פרטים ולא רק במקרים של מבנים רבי קומות, והבחירה בו תשפיע על כל מהלך העבודה והתוצאה הסופית. כשבוחרים את הקבלן, צריך לוודא שהוא מוסמך לעבודה ומסוגל לבצע אותה על הצד הטוב ביותר, אבל איך יודעים בוחרים קבלן שמתאים לתפקיד? על כך במאמר הבא.
בחירת קבלן איכותי ואמין לניהול הפרויקט היא חשובה מאין כמוה לצורך הקמת בית יפה, בטיחותי, חזק ויציב. כדי לבחור את הקבלן המתאים, נדבר על מחקר ראשוני וקבלת המלצות, השוואת מחירים, מה צריך לדעת לקראת הפגישה הראשונית עם הקבלן ואיך סוגרים את החוזה באופן שמקובל על שני הצדדים.
בדיקת השטח והכנת רשימת מועמדים
תחילה, גבשו רשימה קצרה של קבלנים שפועלים באזור שלכם. כדאי לבחור בקבלנים בעלי שם מוכר שניתן למצוא המלצות על אודותיהם, וכאלה שרשומים בפנקס הקבלנים במשרד השיכון והבינוי. כדאי לשים לב האם הקבלן מתמחה בתחום מסוים שבו אתם צריכים את הבנייה, או עובד עם ספק שיכול לספק את השירות שאותו אתם צריכים.
המלצות על קבלן בניין
לפני שנפגשים עם הקבלן, כדאי לאסוף המלצות עליו. התחילו בהמלצות מאנשים ניטרליים ברשת האינטרנט או ממכרים. כדאי לקבל לפחות 3 המלצות כאלו, ולא להסתפק באחת. מומלץ לבקש גם מהקבלן עצמו המלצות, בין אם מדובר בלקוחות עבר, בספקים שעבדו איתו, אפילו בלקוחות נוכחיים שמקבלים ממנו שירות. כך תוכלו לקבל כמה המלצות, וגם הנכונות של הקבלן לספק המלצות תעיד על השקיפות שלו כלפיכם.
בצעו מחקר מקיף
לאחר שתבחרו את קבלן הבניין, כדאי לבצע תחקיר על אודותיו. בקשו ממנו תיק עבודות, בעזרתו תוכלו לראות עבודות קודמות שלו, להעריך את היכולות והתוצאות שהוא מביא, ואיכות הבנייה שהוא מציע. כדאי לבקש גם את הטלפונים של הלקוחות שקיבלו את העבודה, ולוודא כי הוא אכן ביצע את העבודה המדוברת.
קבעו פגישה עם קבלן הבניין
הגיע הזמן לפגוש את הקבלן פנים מול פנים, ולכן כדאי לקבוע פגישה להיכרות והתרשמות. בפגישה כדאי לתת לו את כל הפרטים הרלוונטיים ולבקש ממנו הצעת מחיר. הצעת המחיר צריכה לכלול את כל העבודה בכל אחד משלבי הפרויקט, באופן שקוף וברור שאינו משתמע לשתי פנים.
מומלץ לשאול את הקבלן גם על טיב הצוות שלו, כולל קבלנים כמו קבלן גמר, קבלן שלד או קבלן מפתח, שהם דמויות מפתח בפרויקט הבנייה. האם מדובר בצוות וותיק שעובד יחד כבר שנים, מכיר את כל הנהלים ויודע לשתף פעולה היטב? זהו פרט חשוב שיעזור לכם לקבל רושם ראשוני גם על הצוות שישתתף בבנייה, והאם הוא ייתן מענה מקצועי לכל שלב בבנייה או לבעיה שתצוץ.
התרשמו מטיב התקשורת עם הקבלן
במהלך הפגישה כדאי להתרשם מהכימיה והתקשורת איתו. התקשורת הטובה היא אחד מהפרמטרים החשובים ביותר עבורכם משום שתצטרכו קבלן שמקשיב לבקשותיכם, מבין אותן ומביא אותן לידי יישום באופן הטוב ביותר.
הסקת מסקנות ובחירת קבלן בניין
רק כשיהיו בידיכם מכלול הפרטים, קבלו החלטה ובחרו את הקבלן הרצוי. בדקו איתו את פרטי העסקה לפרטי פרטים לפני חתימה חוזה, וודאו כי כל אנשי המקצוע המעורבים בתהליך מוזכרים בו והשלבים שבהם הם מעורבים מפורטים בכתב, כולל אנשי המקצוע כמו קבלני הגמר והמפתח שפורטו קודם. שחשובים גם הם לצורך הצלחת הפרויקט. חשוב לוודא שלכל הקבלנים יש רישיון וסמכות לבצע את העבודות שעליהן הם מופקדים.
אל תוותרו על משא ומתן
הגיע הזמן לסגור את פרטי העסקה הסופיים מול הקבלן. אל תוותרו על משא ומתן על המחירים, על התאריכים ועל כל הפרטים הקטנים שנוגעים לעסקה. ייתכן שהקבלן יגלה גמישות וייתן לכם הצעת מחיר שתתאים לתקציב ולהיקף העבודה הצפוי. הגמישות של הקבלן היא גם דרך טובה להעריך עד כמה נכון לשתף אתכם פעולה ולהעניק לכם את השירות הטוב ביותר שהוא יכול.
קביעת לוח זמנים
כחלק מהשלמת פרטי העסקה, חשוב לקבוע לוח זמנים מדויק להשלמת העבודות. לא כדאי לקבוע עבודה עם קבלן שלא מתחייב לתאריכים. קביעת התאריכים המדויקים היא אחד המדדים לקביעת המקצועיות של הקבלן. לפעמים יש אירועים בלתי צפויים, אבל קביעת תאריכים ברורים לביצוע צריכים להיות מעוגנים בלוח זמנים קבוע מראש.
קביעת מועדי תשלומים
מועדי התשלומים צריכים להיות קבועים וכתובים: בדרך כלל נהוג לשלם סכום ראשוני במעמד חתימת החוזה, מספר תשלומים במהלך העבודות ואת שארית הכסף בסיום העבודות, כשהבית גמור לחלוטין. לא מומלץ להתחייב לתשלום אחד של הכסף טרם תחילת העבודה.
קבלת חוזה העבודה מול קבלן הבניין
חתימה על חוזה עבודה היא חלק שאסור לוותר עליו. בחוזה צריכים להיות כל הפרטים המפורטים בפרטי העסקה, וחשוב לוודא שהפרטים שעליהם החלטתם בשלב המשא ומתן הוכנסו לחוזה. החוזה כולל גם את ההתחייבויות של הלקוח, כך שגם עליכם לעמוד בהן.
טיפים והמלצות:
- זמינות – חשוב לוודא את הזמינות של הקבלן, בין אם מדובר בטלפונים או בפגישות פרונטליות. אם הקבלן ממעט לענות לכם לשיחות, כדאי לחשוב פעמים אם לשכור אותו לעבודה.
- חשוב לוודא שלקבלן יש ביטוח, גם לעובדים וגם לצד ג’. זה יהיה חשוב מאוד במקרה של פציעה, תאונה או נזק לגורם שלישי מכל סיבה שהיא.
- אל תתפתו ללכת עם הצעת מחיר זולה באופן משמעותי ומחשיד. מחיר זול לא בהכרח אומר עסקה משתלמת, וייתכן שמסתתרות בה סכנות.
בחירת קבלן הבניין היא אחד השלבים הכי משמעותיים בבניית בית, ולכן חשוב לבחור בקבלן מקצועי שמעסיק את אנשי המקצוע והספקים הטובים ביותר. אם תעזרו בכל הטיפים שנאמרו כאן, תוכלו למצוא את הקבלן הטוב ביותר עבורכם, ולקבל תוצאות טובות בסיום הבנייה.