בנייה ירוקה

לייעוץ ללא התחייבות השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם!

גם אתם שמעתם על בנייה ירוקה, אך לצד העובדה שאתם ממחזרים עיתונים ומזדכים על בקבוקי בירה, עדיין אינכם מבינים בדיוק כיצד בנייה יכולה להיות “ירוקה”? ובכן כיום המחשבה על הסביבה תופסת מקום חשוב ומעלה הילוך, ופה ניגש להבין פעם אחת ולתמיד מה עומד מאחורי המונח “בנייה ירוקה”, אם מבחינת תכנון מקדים ואם מבחינת הבחירה בחומרי הגלם הנכונים.

מהי בנייה ירוקה?

מאחורי בנייה ירוקה ישנו קו מנחה פשוט ומתבקש: מינימום פגיעה נוכחית ועתידית בסביבה, הן בעת הליך הבנייה והן בעת מהלך המגורים, ופה נכנסים למשוואה מגוון פרמטרים ישירים ועקיפים. שנרחיב? בנייה ירוקה מתייחסת הן לצפיפות הבנייה ולחיסכון באנרגיה והן לשימוש בחומרים ירוקים ולתנאי המחייה שמאפשרים להיעזר במשאבים טבעיים, קרי תאורה ואוורור. מכאן שבין היתר מתייחסים לבחירת הקרקע, לחיסכון במים, למזעור ומחזור פסולת בנייה, למזעור הפגיעה ברווחת התושבים, לבידוד תרמי, לניצול מרבי של השטח וכדומה, משמע מדובר בשלל משתנים, ועל כן ככול שהבנייה כוללת יותר סעיפים מהרשימה, כך היא נחשבת יותר ירוקה.

אם נביט לרגע על התפיסה הירוקה בשאר תחומי החיים, נמצא שכיום הרבה יותר אנשים ממחזרים פסולת, רוכשים מראש מוצרים שנחשבים אקולוגיים (למשל שקיות אשפה מתכלות), מעדיפים לקבל דואר במייל ולא על נייר מודפס וכדומה, כך שלצד שלל חוקים ירוקים שאט אט מתווספים, גם אנשים רבים פועלים ממקום של אחריות אישית, ועל כן אם ביום יום מנסים לתרום לסביבה היכן שאפשר, הרי כשעומדים מול פרויקט ענקי כגון בניית בית זוכים לתרום לסביבה באופן מאוד משמעותי.

איך הבנייה הירוקה באה לידי ביטוי בשטח?

בשנים האחרונות הגישה הירוקה מציצה מכל מקום. ילדים לומדים על שמירת הסביבה בבית הספר, פחי מחזור מוצבים בכול שכונה, הלוגו של המיחזור מוכר לכל וגם תחום הבנייה מרים את הכפפה – יודע להציע מגוון התייחסויות ירוקות (הן במהלך התכנון והן במהלך הבנייה עצמה), ולו כי בין היתר ממצאים מעלים שככול שהבנייה יותר ירוקה, כך מגוון הוצאות צונחות – הוצאות על חומרי בנייה, על שימוש באנרגיה, על שכ”ד (בדרך כלל בנייה ירוקה הרבה יותר מהירה) וכדומה. כיצד אם כן בפועל באים הדברים לידי ביטוי? להלן מספר היבטים:

  • בעת התכנון לוקחים בחשבון השקעה בבידוד של הקירות, כך שהן בחורף והן בקיץ השימוש במיזוג צונח באופן משמעותי.
  • מזעור פסולת הבנייה ופינויה בצורה שמתחשבת בסביבה.
  • בנייה מחומרים ירוקים – חומרים שאינם דורשים אנרגיה רבה עבור הפקתם, שניתן למחזר אותם ושעלות התחזוקה שלהם נוחה ואינה כוללת פגיעה בסביבה.
  • מראש חושבים על הפתחים בבית בהתאם לכיווני השמש – חוסך שימוש בתאורה.
  • הקפדה שהחזיתות הארוכות יופנו לכיוון דרום וצפון – ממזער אנרגיה ייעודית לצורכי חימום.
  • פגיעה מזערית בטבע ובצומח ובו זמנית נטיעה של עצים (שאינם צורכים הרבה מים) – לטובת הצלה טבעית.
  • תכנון מערכת לאגירת מי גשם.
  • התייחסות לריכוז פסולת.

בכדי להפיק כל זאת חשוב לשלב אדריכל בעל תפיסה ירוקה ולהיעזר בקבלן מפתח שמרכז תחתיו את כל קבלני המשנה והפועלים המשלימים. מדוע? בנייה ירוקה כוללת ראייה מקיפה שמצריכה תיאום מופתי בין כל השלבים, כי אם סך הפעולות בבנייה רגילה מצריכות התערבות מקצועית, הרי שפה החשיבות גדולה פי כמה.

למה חשוב להכיר את המושג בנייה ירוקה?

לצד הדאגה לסביבה, לחיסכון ולשיפור איכות החיים של כולנו, גם ראוי להכניס את החקיקה למשוואה. משנת 2021 צפויה לצאת חקיקה שקובעת שכל מבני המגורים, כולל מלונאות ומבני תעסוקה, מחויבים בבנייה ירוקה, משמע 15 שנה לאחר שתו התקן שמיוחס לבנייה ירוקה יצא והיה נתון לשיקולים אישיים, הרי שמיולי 2021 כבר אין מדובר בבחירה, אלא כולם יהיו מחויבים לכבד את תקן הבנייה הירוקה – ת”י 5281.

עוד נציין שכיוון שבשנים האחרונות מחירי חומרי הבנייה ה”ירוקים” צנחו, הרי שמדובר במניע נוסף לעבור לבנייה ירוקה. לאור הדברים אם עד היום מיוצרים בשנה כ75 מיליון טונה של פסולת בנייה, הרי שנתונים אלו בהחלט עומדים להשתנות לטובה. עוד נציין שתו התקן מעניק “כוכבים”: כוכב 1 מתייחס לבנייה ירוקה שפעלה בהתאם למינימום הנדרש ואילו 5 כוכבים מתייחסים לבנייה ירוקה שפעלה בהתאם למקסימום, כאשר 38% מסך המשתנים מתייחס לחיסכון באנרגיה. מסקנה? הבנייה הירוקה פה על מנת להישאר ורק עומדת להשתכלל ולהטיב עם כולנו.

בניה ירוקה עם אנרגיה סולראית

שתפו:

צרו קשר

השאירו פרטים בסיסיים ואנו נשוב אליכם עם כל המידע

צרו איתנו קשר

השאירו פרטים בסיסיים ונציג מטעמינו יצור איתכם קשר